
Hormoner och kvinnohälsa: genetikens roll för personlig vägledning
Hormoner som kroppens budbärare genom livet
Hormoner är kemiska budbärare som påverkar nästan alla aspekter av vår hälsa. Speciellt könshormoner som östrogen och progesteron spelar en central roll i kvinnokroppen – inte bara för fertilitet utan också för hjärta, hjärna och allmänt välmående. Faktum är att genom livets olika faser, från puberteten (första mensen) till klimakteriet, sker dramatiska svängningar i hormonnivåerna. Dessa fluktuationer påverkar hela kroppen och även hjärnan: hormonerna binder till receptorer i hjärnan och kan påverka signalsubstanser som serotonin, GABA och dopamin, vilka reglerar humör, beteende och kognition. Forskning visar till exempel att svängningar i östrogennivåer hänger nära samman med kvinnors stämningsläge och välmående.
Hormonerna påverkar mycket
Hormonerna påverkar inte enbart humöret, utan också en rad fysiska funktioner. Östrogen bidrar till att upprätthålla starka ben och en frisk hjärtfunktion, medan androgener (”manliga” hormoner som även kvinnor har i lägre halter) påverkar muskelmassa, energinivå och sexualdrift.
När hormonerna är i balans samarbetar de för att ge oss ork, stabilt humör och god hälsa. Men under vissa perioder kan balansen rubbas – många kvinnor känner av PMS (premenstruella besvär) dagarna före mens eller humörsvängningar efter förlossning, just på grund av hormonella skiftningar. I övergångsåldern när östrogenet minskar snabbt är det vanligt med symtom som värmevallningar, sömnstörningar och humörpåverkan. Hormonella hälsoutmaningar är faktiskt vanliga: till exempel är hyperandrogenism (förhöjda halter av manliga hormoner, som vid PCOS) den vanligaste hormonella störningen hos kvinnor och drabbar uppskattningsvis 5–10% av kvinnor i fertil ålder. Varför drabbas då vissa mer än andra? En del av svaret finns i våra gener.
Genetiska faktorer bakom hormonbalansen
Varje individ har en unik genetisk uppsättning som kan påverka hur hormonsystemet fungerar. Genetiska variationer kan göra att våra kroppar producerar mer eller mindre av ett visst hormon, eller bryter ner hormoner i olika takt. Till exempel kan små skillnader i enzymer som styr östrogenproduktionen påverka hur hög östrogennivå en person har naturligt. Även hur känsliga våra vävnader är för hormoner kan bero på generna – forskning har visat att varianter i själva östrogenreceptor-genen (ESR1) kan kopplas till rubbningar i nivåerna av östrogen och androgener i kroppen.
Vad betyder det?
Detta betyder att två personer med liknande hormonnivåer kan påverkas olika: den ena kanske får kraftiga symtom vid hormonella skiftningar medan den andra knappt märker av dem, delvis på grund av genetiska skillnader. Genetiken kan också bidra till ärftlighet i hormonrelaterade tillstånd. Har din mamma eller mormor kommit tidigt in i klimakteriet eller haft kraftig PMS, kan du ha ärvt en benägenhet för liknande mönster. Forskare har identifierat flertalet genvariationer som påverkar när i livet äggstockarna minskar sin hormonproduktion, vilket kan förklara varför klimakteriet inträffar vid olika åldrar hos olika kvinnor. På liknande sätt har man funnit genetiska kopplingar vid tillstånd som PCOS och endometrios, där hormonbalansen är påverkad. Sammanfattningsvis utgör dina gener en slags ”instruktionsbok” som till viss del styr ditt hormonsystem – och genom att läsa i den boken kan vi bättre förstå din unika hormonprofil.
Personlig vägledning med DNA-test
Med modern teknik går det idag att analysera utvalda gener för att se vad de har att säga om din hormonhälsa. Ett exempel är DNA-testet DNA Hormones från Nordic Laboratories, som kartlägger gener kopplade till hormonbalans. Detta återkommer vi ofta till på kliniken. Genom ett enkelt test (via saliv eller blod) kan alltså man få reda på om man bär på specifika genvariationer som påverkar till exempel östrogenomsättningen (hur snabbt bryter din kropp ner östrogen?), stresshormonerna (har du en genetisk benägenhet att producera mer kortisol under stress?) eller ämnesomsättning och blodsocker (gener som kan hänga ihop med insulinutsöndring och energibalans).
Resultatet?
Resultatet blir en personlig “hormonprofil” baserad på ditt DNA. Den stora fördelen med att känna till sina genetiska förutsättningar är möjligheten till individanpassade råd. Istället för generella råd kan man skräddarsy livsstilsförändringar, kost eller behandlingar som passar just dig. Denna idé stöds av framväxande forskning inom precisionsmedicin – vård som anpassas efter individens unika förutsättningar. I takt med att vetenskapen lärt sig mer om genetik och hormoner ser man att det går att optimera behandlingar och hälsoinsatser genom att i förväg ta hänsyn till genetiska faktorer, miljö och livsstil.
Till exempel tyder studier på att information om vissa genvarianter kan användas för att skräddarsy hormonbehandling i klimakteriet, så att man snabbare hittar rätt dos och typ av behandling för varje kvinna.
På så vis kan man slippa en lång period av ”trial and error” och istället få effektiv lindring av symtom samt förbättrad livskvalitet. För dig som inte nödvändigtvis ska ha medicinsk behandling kan ett DNA-test ändå ge värdefulla insikter. Om testet visar att du bryter ner östrogen långsamt, kanske man fokuserar på leverstödjande kost och växtämnen som underlättar hormonomsättningen. Om du genetiskt har lätt att få högre kortisolnivåer vid stress, kan stresshantering och återhämtning bli en prioritet i dina hälsoråd.
Personlig vägledning
Personlig vägledning utifrån DNA-resultatet handlar om att ge just dig rätt verktyg – vare sig det gäller kost, näringstillskott, träning eller medicinska diskussioner med din läkare – för att optimera din hormonella balans och ditt välmående.
Tack vare framstegen inom gentekniken behöver vi inte längre famla i blindo när det gäller hormonell hälsa. Genom DNA-testning och evidensbaserad rådgivning kan vi tillsammans skapa en skräddarsydd handlingsplan för ditt hormonsystem. Om du är nyfiken på att utforska din egen hormonprofil erbjuder vi möjligheten att göra DNA Hormones-testet hos oss. Du får då professionell hjälp med tolkning av resultatet och konkreta råd baserat på den senaste forskningen – för en bättre hormonbalans och hälsa genom livets alla skeden.