fbpx
  • Home
  • Blog
  • Ett svängande blodsocker påverkar sköldkörtelns funktion
Ditt blodsocker kan påverka sköldkörteln

Ett svängande blodsocker påverkar sköldkörtelns funktion

Vi har tidigare talat om hur stress kan påverka sköldkörteln och dess styrsystem. I den här artikeln berättar vi mer om hur du själv kan förbättra din sköldkörtelfunktion genom att lindra din stress orsakad av ett svängande blodsocker. Kom ihåg att stress inte bara handlar om att ha för mycket att göra och för lite tid. Vi räknar också in just svängande blodsocker, dålig tarmhälsa, födoämnesintolerans, kroniska infektioner, miljötoxiner, autoimmuna problem, inflammation, överträning och ett svängande blodsocker.

Ett balanserat blodsocker – en balanserad sköldkörtel

Vi har tidigare talat om hur HPA-axeln reglerar sköldkörteln och att stress stör HPA-axeln. Ett svängande blodsocker är en form av stress som stör HPA-axeln. Både ett högt blodsocker och ett lågt blodsocker kan därför störa sköldkörtelns hormonproduktion. 

Vid ett högt blodsocker eller övervikt utvecklas ofta insulinresistens, dvs att cellernas förmåga att reagera på insulin är nedsatt och de blir sämre på att ta upp blodsocker från blodet. Då försöker bukspottkörteln hjälpa till genom att producera ännu mer insulin, men dessa höga nivåer av insulin kan öka nedbrytningen av sköldkörteln vid autoimmun sköldkörtelsjukdom. Ju mer av sköldkörteln som förstörs, desto svårare får den att producera hormoner. 

Vid det motsatta förhållandet, när blodsockret är lågt, reagerar binjurarna med stress och börjar producera stresshormonet kortisol. Kortisol berättar för levern att den måste frisätta blodsocker så att blodsockret kan stiga igen. Men kortisol triggar också kroppens sympatiska nervsystem – “fight or flight” – och gör kroppen redo för att fly eller slåss. Om det händer upprepade gånger kommer tallkottkörtelns funktion att dämpas och därmed dämpas även sköldkörtelns funktion. 

Ett obalanserat blodsocker kan skapa inflammation i tarmsystemet, lungor och hjärna, störa hormonbalansen, stressa binjurarna, störa detoxsystemet och generellt störa ämnesomsättningen i kroppen. Så länge du har ett obalanserat blodsocker är det svårt för din sköldkörtel att kunna läka. 

Tips för ett balanserat blodsocker 

Ett blodsocker i balans är med andra ord viktigt för att ge sköldkörteln rätt förutsättningar för att kunna göra sitt jobb. Nedan får du några tips på hur du kan balansera ditt blodsocker:

  • Undvik raffinerat vitt socker och läsk, godis, glass och bakverk som innehåller mycket socker och gör att blodsockret snabbt stiger.
  • Om du har besvär med att ditt blodsocker blir lågt, prova att minska på dina kolhydrater och istället öka andelen fett och protein. Det hjälper för att hålla blodsockret på en jämnare nivå under dagen. 
  • Om du har besvär med högt blodsocker behöver du minska på dina kolhydrater. Hur mycket är helt individuellt. För att få ett exakt svar kan du köpa en blodsockermätare och kontrollera ditt blodsocker 1.5 h efter att du har ätit. 
  • Ät grönsakerna först, därefter protein, fett och sist kolhydrater. Kolhydrater är det som snabbast höjer ditt blodsocker och genom att äta dem sist kan du undvika blodsockertoppar. Protein hittar du exempelvis i ägg, fisk, skaldjur, kött, kyckling, grekisk/turkisk/rysk yoghurt, parmesan, hårdost, fisk, proteinpulver, nötter och frön. Fett hittar du exempelvis i ägg, avokado, fullfet yoghurt, nötter, ghee, mejeriprodukter och fet fisk som makrill och lax.
  • Ät gärna protein även till frukost, för att få en jämnare blodsockerkurva. Livsmedel med proteiner är framför allt kött, fisk, linser, bönor, jordnötter och tofu. 
  • Prova en tesked äppelcidervinäger (ofiltrerad) i ett glas vatten innan måltiden, för att öka mängden saltsyra i magsäcken, som hjälper till att bryta ner maten, samt för att minska blodsockertoppar.
  • Ät regelbundet.

På Nordic Clinic brukar vi kartlägga blodsockret dels med blodprovtagning av blodsocker, insulin och långtidsblodsocker, dels med en långtidsmätning av blodsockret. Då är du uppkopplad till en kontinuerlig blodsockermätare, för att se hur just du reagerar i olika situationer och på olika typer av livsmedel, eftersom det är individuellt. Därefter kan vi optimera din kost och ditt blodsocker för att få en jämn kurva under dagen och undvika stressrespons orsakad av blodsockersvängningar. 

Referenser

  1. https://diabetesjournals.org/care/article/38/7/e98/30914/Food-Order-Has-a-Significant-Impact-on
  2. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/kolhydrater
  3. https://www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/ageing-and-the-gut/A85D096755F5F7652C262495ABF302A
  4.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34187442/

Copyright © Nordic Clinic 2020