fbpx
  • Hem
  • Patientberättelser
  • Astrid: ”Det har varit ett tufft och hårt arbete men belöningen är att jag vaknar utvilad, lugn och ser fram emot dagen. Det är värt all kamp!”

Astrid: ”Det har varit ett tufft och hårt arbete men belöningen är att jag vaknar utvilad, lugn och ser fram emot dagen. Det är värt all kamp!”

Efter att under flera år kämpat med diffusa åkommor så som intensiv trötthet, sömnstörningar, kognitiv påverkan, stresskänslighet, nedstämdhet och koncentrationsproblem utan att förstå orsaken, kom jag i kontakt med Graeme Jones på Nordic Clinic i Stockholm. Graeme ställde frågor om hela min livssituation, inte bara mina åkommor. Vi tittade på stressfaktorer, arbetsmiljö, familjeförhållanden, kost, motion, sömn. Ja, i princip allt! 

De följdes upp av en rad olika medicinska prover. Av proverna framgick att min kropp var tungt belastad av gifter och kemikalier jag utsatt mig för genom mitt arbete. Jag är konstnär och har målat på heltid i trettio år. Vi vidtog flera olika åtgärder, allt ifrån kosttillskott till motion, blåljusblockerande glasögon

på kvällen för bättre sömn och luftrenare i ateljén och en sådan enkel sak som arbetshandskar. Det var inget lätt jobb. Det krävdes en insatts och ett engagemang. Jag blev sakta bättre men nådde en platå.

För ett drygt år sedan föreslog Graeme värmebehandling. Genom svett avgiftar kroppen fettbundna gifter så som kadmium, bly och aluminium. Värmestressen hjälper också kroppen att minska kortisol och öka noradrenalin. På så sätt tränar man kroppens stressrespons och stresstålighet. Jag skaffade ett klippkort för infrabastu och började basta 50 minuter i veckan. Första veckorna var tufft med huvudvärk och matthet, men ganska snart förändrades upplevelsen totalt. Den största förändringen var mental. Jag fick ett större lugn, bättre koncentrationsförmåga och bättre sömn som håller i sig hela veckan. Mitt bästa bastutips är att dricka mycket och tillsätta elektrolyter (kokosvatten är bra) och salt.

Vi införde också periodisk fasta i min regim. Det var nästan ännu tuffare. Jag som alltid älskat min frukost. Jag intar nu all mat under 8 timmar på dygnet. Det var en tre månaders kamp att bemästra detta. Idag är det en naturlig del av mitt liv. Periodisk fasta stabiliserar insulinnivåerna och ger mental skärpa. Två ytterligare saker vi lagt till på min lista är broccoligroddar (för att få i mig sulforafan) och vinterbad.

Mitt liv har förändrats radikalt efter mötet med Graeme. Det har varit ett tufft och hårt arbete men belöningen är att jag vaknar utvilad, lugn och ser fram emot dagen. Det är värt all kamp! Den tid som träningen och bastandet tar i anspråk har jag igen dagligen genom att inte längre sova middag och jag kan utföra mitt arbete med full koncentration. Det har kostat pengar med konsultationer, kosttillskott, gymkort och luftrenare. Ser jag tillbaka på de här åren är det en av de bästa investeringarna jag gjort. 

Graeme har varit fantastisk att jobba med, hans kunskap, vänlighet och intresse för individen är något alldeles extra. För att inte tala om hans nyfikenhet när jag kommer med frågor eller nya idéer. Mer än vad det har varit kostsamt har det varit roligt och oerhört tillfredsställande att känna resultaten av vårt gemensamma arbete.

//Astrid


Copyright © Nordic Clinic 2020