fbpx

Hormonhälsa

Kroppens hormonsystem är komplext och hormoner påverkar vårt välmående i stort och smått. Det är lätt att hormonnivåerna rubbas genom exempelvis stress, övervikt och brist på näringsämnen. Många symptom kan bero på störningar i hormonnivåer och därför hamnar hormonerna ofta i centrum inom funktionsmedicin.

Anlita oss för hjälp:

Anne Catherine Faergemann
Jens Kristján Gudmundsson

För att kroppens olika delar ska fungera krävs kommunikationssystem och vårt hormonsystem utgör ett av kroppens främsta system att kommunicera genom. Hormoner är en sorts signalämnen som talar om för olika organ vad de ska göra, och vi människor tillverkar många olika hormoner. Dessa påverkar alltifrån vår metabolism, vårt psyke, våra energinivåer, vakenhet och sömn, tillväxt och fertilitet ‒ vårt välmående kort och gott! Endokrinologi (studien av hormoner) är mycket komplext, då kroppens olika hormonsystem påverkar varandra och svarar på olika saker som vi gör och utsätts för i vår vardag.

Livsstilsfaktorer som kan orsaka störningar i hormonnivåer är till exempel stress, övervikt och insulinresistens samt brist på specifika näringsämnen som behövs för bildning av hormoner. Vi hittar också autoimmunitet och genetisk ärftlighet bland möjliga bidragande orsaker till hormonrubbningar. Hur tarmfloran påverkar hormonhälsan är ett expanderande och högintressant forskningsfält, och man talar till och med om en “östrogen-tarmflora-axel” för att visa på interaktionerna däremellan.

Könshormoner, stresshormoner, sköldkörtelhormoner, sömnhormon och metabola hormoner hamnar ofta i fokus inom funktionsmedicin. På Nordic Clinic använder vi oss regelbundet av tester som kan påvisa avvikelser i hormonproduktion och nedbrytning av hormoner. Vi kan kartlägga hur kvinnliga könshormoner fluktuerar över menstruationscykeln och titta på hormonnivåer hos kvinnor som befinner sig i förklimakteriet. Att mäta testosteron hos män kan ge en fingervisning om en brist på hormonet ligger bakom lågt välbefinnande.

Exempel på hormoner som vi kan testa:

  • Östron (E1)
  • Östradiol (E2)
  • Östriol (E3)
  • Progesteron
  • Testosteron
  • DHEA
  • Kortisol och kortison
  • Cortisol awakening response
  • Melatonin
  • Sköldkörtelhormon
  • Follikelstimulerande hormon (FSH)
  • Luteiniserande hormon (LH)
  • Sexualhormonbinande globulin (SHBG)
  • Insulin

Vi bär alla på gener som kodar för enzymer, som i sin tur ansvarar för att omvandla hormoner till andra hormoner, och att bryta ner och utsöndra hormoner från kroppen. Vi kan använda oss av forskningsbaserade DNA-tester för att testa vilka genvarianter våra patienter bär på, och om det påverkar kapaciteten att ta hand om hormoner. Och visste du att våra tarmbakterier kan tillverka ett enzym som påverkar återabsorptionen av utsöndrat östrogen i tarmen, och därmed kan påverka hormonbalansen? Vi kan även testa nivåerna av detta enzym och koppla det till resultat från hormontestning.

Hur vet man då om man har problem med sina hormoner? Det är svårt att lista enskilda symptom som pekar på att något inte står rätt till med hormonhälsan. Några symptom som skulle kunna motivera en hormonutredning är håravfall, håglöshet och nedstämdhet, morgontrötthet, brist på motivation, sexuell dysfunktion, insomningssvårigheter, infertilitet, stresskänslighet, hjärtklappning, bröstcancer, ofrivillig viktuppgång eller viktnedgång, PMS och PMDS. Om du har symptom som varierer under menstruationscykeln så kan det också vara en indikation. Observera dock att dessa symptom även kan ha andra grundorsaker. Välkommen till kliniken för en grundlig utredning som kan hjälpa dig vidare.

 


Copyright © Nordic Clinic 2020