fbpx
  • Hem
  • Patientberättelser
  • ”Jag har PCOS och min huvudsakliga målsättning var att få mina hormoner i balans. Jag är så glad över att ha fått ökad förståelse för vad just min kropp faktiskt behöver. Nu har jag fått tillbaka min mens!”
Kvinna 30 med PCOS

”Jag har PCOS och min huvudsakliga målsättning var att få mina hormoner i balans. Jag är så glad över att ha fått ökad förståelse för vad just min kropp faktiskt behöver. Nu har jag fått tillbaka min mens!”

Efter att jag slutat med p-piller försvann min mens helt och hållet, dessutom fick jag plötsligt andra hormonella problem. Jag sökte hjälp för mina besvär hos gynekologen och blev diagnostiserad med PCOS. På min fråga om det fanns naturliga sätt att få kroppen i balans – eftersom jag ville sluta helt med piller – svarade gynekologen att enda lösningen var att fortsätta med p-piller och det inte fanns någon möjlighet att påverka med livsstilsförändringar. 


Jag har tyvärr inte kunnat få den hjälp som jag behövde inom primärvården. Lösningen var att tillfälligt få bort själva symtomen med t ex p-piller vid utebliven mens. Detta gjorde att jag fick besvär med acne, vilket jag aldrig haft tidigare, och fick ytterligare piller istället för att undersöka orsaken till varför det uppstod. Läkarna som jag träffade satte inte ihop mina olika symtom eller såg helheten, orsakssamband och hur det hängde ihop. 

Jag har alltid varit noggrann med att inte stoppa i mig sådant som min kropp inte behöver, utan vill leva så hälsosamt som jag bara kan. Då jag är lite av en hälsonörd och följer olika poddar och sociala medier inom ämnet, hörde jag talas om funktionsmedicin och blev nyfiken. Jag ville ge det en chans då jag provat allt annat och inte kunnat få någon annan hjälp än symtomlindring för mina besvär. 


När jag kom till Nordic Clinic var min huvudsakliga målsättning att få mina hormoner i balans och att få tillbaka min mens. Jag fick träffa Christina Colligan och det var så roligt att få prata med henne. Förutom att Christina var mycket kunnig, förstod hon mig verkligen och var så förstående för mitt synsätt att vilja leva ett hälsosamt liv. Man märkte direkt att det var ett helt annat språk och en helhetssyn. Jag blev rekommenderad att göra olika tester, vilket jag gjorde, och har fått ännu bättre förståelse för hur min kropp fungerar. Jag gjorde sedan livsstilsförändringar och visst har det varit lite tufft och svårt emellanåt, men Christina hjälpte mig att hitta balansen. Innan jag kom till Nordic Clinic hade jag periodvis varit lite för strikt med kosten och tränat för mycket, vilket innebar att jag inte fick i mig tillräckligt av viktiga näringsämnen som protein och fett. I början var det svårt att släppa på den strikta linjen och att implementera fler livsmedel för att passa min kropp, men tack vare Christinas stöd gick det lättare.

Då jag tidigare varit vegan har jag börjat med lite ägg vilket min kropp mått bra av och det har verkligen givit resultat. Jag har även varit öppen för förändringar som att jag inte tränar lika hårt eller hårda pass som tidigare, eller att inte bara springer sex dagar i veckan utan också blandar in lite yoga och styrketräning. Det har varit roligt och speciellt eftersom det gett så bra resultat. Jag har fått tillbaka min mens, som fortfarande är lite oregelbunden, och det var jättehäftigt! Och sedan att jag lyckades få tillbaka den under ganska kort tid.

Jag är så glad över att ha fått ökad förståelse för min kropp efter de specifika tester vi tagit, och att ha kunnat anpassa min livsstil efter vad min kropp faktiskt behöver. Även om det blivit stora framsteg är jag inte riktigt framme ännu. Jag är fortfarande inne i en process, men jag är på god väg. Jag känner stort förtroende för Christina och vi provar oss fram med olika lösningar.
Framförallt känns det som att problemet delvis har lyfts från mina axlar och jag kan både se och vet hur jag ska jobba framåt. Nu är jag på den resan. Och så viktigt att känna tillit och hopp.Christina är så peppande och tog sig an mig med en vilja att det bästa ska hända. Hon gläds när det går bra och är mån om att det ska fungera. Inget är omöjligt utan det går att hitta alternativa vägar enligt Christina. Jag känner mig väl omhändertagen av er och är jätteglad att det har givit sådana resultat!

//Felicia Öhman 


Copyright © Nordic Clinic 2020