fbpx
  • Hem
  • Patientberättelser
  • ”Jag såg det som jag hade två val; antingen har jag ont och blir begränsad, eller så gör jag någonting åt det”

”Jag såg det som jag hade två val; antingen har jag ont och blir begränsad, eller så gör jag någonting åt det”

Jag insjuknade i reumatisk sjukdom 1983, och har stundtals varit så dålig att jag suttit i rullstol. Tyvärr fanns bara kortison och värktabletter vid den tiden, och eftersom jag var 17 år ville jag inte ta kortison vid så pass ung ålder. Jag började istället med vegansk kost vilket gjorde att jag blev mycket bättre i mina symtom. Vid ett rejält återfall för 17 år sedan satte sig värken i bindväven och benhinnorna, mycket liknande fibromyalgi. Några år innan hade jag gått igenom en väldigt svår skilsmässa som troligtvis också påverkade tillståndet. Jag gick tillbaka till en mycket strikt diet och sökte vård där jag fick antiinflammatoriskt och smärtstillande, vilket inte hade någon större effekt. Efter lång tid av strikt kost, hjälp av naturläkare samt olika behandlingar som TENS, sjukgymnastik och vattengymnastik började jag till slut må bättre.

Under åren har jag träffat många läkare och alltid blivit väl bemött och tagen på allvar i vården. Läkarna har varit förstående men har dessvärre inte kunnat hjälpa mig. Trots att vissa läkare varit positiva till kost som behandling, har de tyvärr inte fått rekommendera det men ändå stöttat mig i mina kostval. Jag har även vänt mig till naturläkare som med kost och kosttillskott kunnat hjälpa en del.

För ett år sedan kom värken tillbaka och jag började återigen med den strikta dieten men kände att jag inte ville gå i flera år igen innan jag blev bättre. Allt var enormt begränsat. Mitt mål var att bli av med värken och kunna göra vardagsaktiviteter som att promenera, laga mat eller spela instrument utan att behöva avbryta efter några minuter. Jag vet ju att det går att bli frisk då jag blivit det förut. Men efter månaders diet utan förbättring, sökte jag hjälp hos Nordic Clinic. Jag blev rekommenderad att göra flera tester, vilket jag gjorde. Detta var mycket bra eftersom flera tester aldrig tagits tidigare. De gav mer klarhet och visade b la att jag är glutenallergisk, eventuellt också mot mjölk fast symtomen kan komma långt senare. Jag får aldrig problem med magen eller värk om jag äter mjölkprodukter eller sädesslag, utan det byggs upp under lång tid. I juli 2021 började jag med AIP-diet och fick även LDN som trappats upp långsamt.

Nu klarar jag mycket mer än tidigare. Jag kan hacka rotfrukter till flera portioner mat, promenera i en timme – men det kan fortfarande straffa sig efteråt. Det som är svårt är att veta var min gräns går. Jag är i stort sett mycket nöjd och har förhoppningar om ytterligare förbättring med nuvarande behandling. Trots förbättring har jag en bit kvar, men jag är på god väg. Läkaren Jens Gudmundsson, som har varit min läkare på Nordic Clinic, är trevlig och det är lätt att prata med honom, man känner att han verkligen bryr sig. Det som jag tycker är bra med Nordic Clinic är att ni har både skolmedicinen plus kosten och andra livsstilsförändringar som möjliga behandlingsmetoder.
Behandlingar och livsstilsförändringar har jag genomfört till 100%, och det var lite tufft i början, men efter att ha gjort så många tuffa förändringar tidigare visste jag att jag klarar det. Som jag ser det har jag två val; antingen har jag ont och blir begränsad, eller så gör jag någonting åt det. Dessutom har jag en förstående man som stöttar mig till 100 %, och han äter till 80% samma mat som jag och kompletterar med det som jag undviker. 

Jag rekommenderar Nordic Clinic om man har ekonomin och man klarar av att göra de livsstils- och kostförändringar som krävs. Det här är oftast ingen kur som man gör några månader och sen går tillbaka till ”vanlig mat”. Det här är en livsstilsförändring med mer eller mindre hård kosthållning, beroende på vilka problem man har. Viktigt att veta är att detta inte är någon quick fix och hur mycket stöttning man än får via kliniken och hemma, måste man göra arbetet själv! 

Av egen erfarenhet vet jag också att fuska lite någon gång kan gå bra, men att använda mjölk och sädesslag varje vecka fungerar inte för mig på lång sikt. Då kommer värken tillbaka och jag får börja bygga upp kroppen igen. För mig är valet inte enkelt men självklart. De år jag har kvar att leva vill jag kunna röra mig så mycket som möjligt och det finns så mycket god mat att äta när man väl lärt sig. Vill man gå ut och äta har det fungerar jättebra om jag i förväg mailat listor på det jag kan och inte kan äta, kockarna har då ordnat mycket god mat. Jag har skrivit att jag får mycket ont i magen om något blir fel, vilket jag inte får, men jag tror de skärper sig mer om det kan bli akuta problem för det har aldrig blivit fel. 


Det är synd att funktionsmedicin inte finns inom den vanliga vården eftersom det stänger ute många människor som annars skulle kunna bli friska och kanske börja jobba igen. Dessutom skulle staten få minskat antal sjukskrivningar.

/ Ing-Marie


Copyright © Nordic Clinic 2020