fbpx
  • Blogg
  • En god tarmhälsa stöttar sköldkörteln

En god tarmhälsa stöttar sköldkörteln

juli 19, 2023

I tarmen finns tarmfloran som består av ca 2 kg mikroorganismer som bakterier, virus och svamp – mikrobiomet. Invånarna i tarmen spelar en avgörande roll i kommunikationen med hjärnan, men också med vårt hormonella system och vårt stressystem. Mikrobiomet har också en stor betydelse för hur din sköldkörtel mår. I den här artikeln kommer vi titta närmare på hur tarmhälsa och sköldkörteln hänger ihop och ge dig tips på hur du själv kan optimera din tarmhälsa. 

Dysbios påverkar sköldkörteln

Vi publicerade nyligen artikeln Stress kan ligga bakom dina sköldkörtelbesvär här på vår blogg. När vi talar om att stress påverkar sköldkörteln räknar vi också in mag- och tarmbesvär. Dysbios i mage- och tarm, dvs en obalans med för lite “goda” tarmbakterier eller en överväxt av “dåliga” tarmbakterier, utgör en slags stress för kroppen som påverkar sköldkörtelns funktion. 

Forskning har visat att möss där man avlat bort en god tarmflora, har högre aktivitet i HPA-axeln, det vill säga stressystemet. En obalanserad tarmflora kan alltså aktivera kroppens stressrespons. Tarmen och HPA-axeln kommunicerar med varandra via kemiska signaler. Om det finns en inflammation i tarmen frisätts ämnen som kallas cytokiner och lipopolysackarider (LPS) från bakterier och de aktiverar HPA-axeln samt ökar frisättningen av stresshormoner. Det finns också studier som visar på en koppling mellan dysbios i tarmen och autoimmun sköldkörtelsjukdom.

Undvik livsmedel du är känslig mot

Livsmedel som triggar inflammation i tarmen kan uppfattas som en stressor (något som skapar stress) av kroppen. Exempelvis kan glutenkänslighet (utan celiaki) utlösa inflammation i det centrala nervsystemet i kroppen och orsaka obalans i gut-brain axis. Att undvika gluten kan i vissa fall minska kroppens stressrespons och normalisera HPA-axeln, vilket underlättar för sköldkörteln att läka.

Optimering av din tarmhälsa kan minska sköldkörtelbesvär

En god tarmhälsa kan alltså påverka dina sköldkörtelbesvär i positiv riktning. Här följer några råd för hur du kan försöka optimera din tarmflora på egen hand:

  • Ät mat som inte har en lång innehållsförteckning. Ultraprocessad mat stressar kroppen. 
  • Tugga maten noga, helst 30 gånger, för att underlätta matsmältningen.
  • Ät på regelbundna tider. Kroppen förbereder sig då för att ta emot maten och smälta den på bästa sätt.
  • Ät i lugn och ro, stressa inte, låt vagusnerven aktiveras och hjälpa till med matsmältningen.
  • Ät alla regnbågens färger på din tallrik för att få i dig alla mineraler och vitaminer som behövs vid en hög stressnivå för att balansera kroppen, som t ex magnesium och b-vitaminer.
  • Ät gärna prebiotika, det vill säga fibrer som dina tarmbakterier äter. Kronärtskocka, gröna bananer eller kokt kall potatis är exempel på fiberrika livsmedel som kan stötta tarmfloran.

Har du levt med en sköldkörtelsjukdom eller -besvär en längre tid och vill ha hjälp? På Nordic Clinic kartlägger vi vanligtvis mikrobiomet och tarmhälsan med funktionsmedicinska tester hos patienter med sköldkörtelsjukdom, för att ta fram en individuell plan för att återställa tarmhälsa och stötta sköldkörteln. Behandlingen kan exempelvis bestå av kostråd, behandling med antimikrobiella preparat, probiotika och stresshantering. Du är välkommen att kontakta oss om du är nyfiken på hur vi kan hjälpa dig. 

För mer information om hur du kan förbättra dina sköldkörtelbesvär med kost och livsstil, se följande artiklar:

Stress kan ligga bakom dina sköldkörtelbesvär 

Ett svängande blodsocker påverkar sköldkörtelns funktion

Referenser

  1. Dinan, T.G.; Cryan, J.F. (2015). ”The impact of gut microbiota on brain and behavior: implications for psychiatry”. Curr Opin Clin Nutr Metab Care
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15133062/
  3.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4367209/
  4.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5435852/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25642988/

Copyright © Nordic Clinic 2020