fbpx
  • Blogg
  • Svårt att bli gravid? Boosta din fertilitet med maten du äter

Svårt att bli gravid? Boosta din fertilitet med maten du äter

april 13, 2023

Del 1 av 3 om fertilitet

Många kvinnor har idag svårt att bli gravida vilket kan skapa mycket oro och lidande. Infertilitet kan bero på många saker, men det kan kännas positivt att veta att det finns mycket du själv kan göra för att förbättra din fertilitet och öka dina chanser att bli gravid. Du kan med livsstilsåtgärder ofta förbättra din fertilitet. Dessutom finns det möjligheter att med livsstilsförändringar öka spermiekvaliteten hos mannen. I denna miniserie i tre delar går vi igenom några av de livsstilsförändringar som kan öka dina chanser att bli gravid. 

Vilken mat kan boosta fertiliteten? 

För att öka dina chanser att bli gravid är det hjälpsamt att fokusera på en kost med högt innehåll av fettsyran omega 3, som finns i till exempel fisk och valnötter. Livsmedel med lågt GI, dvs långsamma kolhydrater, som exempelvis grönsaker, baljväxter och bönor, nötter och fröer samt vissa frukter (äpple, päron, apelsin), kan stötta din kropp. Fibrer som finns i bland annat grönsaker, rotfrukter, baljväxter, frukt och bär kan också öka dina chanser att bli gravid. Grönsaker och antioxidanter är viktiga byggstenar i en fertilitetsboostande kost. 

Dessutom är det viktigt att se till att du får i dig tillräckligt av de viktiga vitaminerna och mineralerna: folsyra, B12, vitamin A, vitamin D, vitamin C och E, kalcium, järn, zink, selen och jod. Särskilt under vinterhalvåret är det vanligt att man har D-vitaminbrist på våra breddgrader, eftersom solen då är för svag. 

Vilken mat kan försämra fertiliteten?

Kvicksilver kan påverka din fertilitet. Det kan finnas högre halter i fisk och skaldjur från Östersjön och insjöar. Livsmedelsverket rekommenderar att du inte ska äta fisk som kan innehålla kvicksilver oftare än 2-3 gånger per år. 

Koffeinintag över 5 koppar per dag korrelerar med minskad fertilitet. Om du har svårt att bli gravid kan det vara klokt att prova att avstå från koffein, som finns i kaffe, svart te och i vissa energidrycker. 

Forskning visar att transfetter kan minska dina chanser att bli gravid. Transfetter finns främst i färdiglagad snabbmat och halvfabrikat. Exempel är pajer, bakelser, kex, rån, kakor, pommes frites, chips och godis.

Mat med högt GI (glykemiskt index – ett sätt att mäta hur snabbt kolhydrater tas upp i kroppen, samt hur snabbt och hur länge blodsockernivån påverkas efter att man ätit ett visst livsmedel jämfört med vitt bröd eller glukos) kan också minska din fertilitet. Även en hög andel av animaliskt protein i kosten kan minska dina chanser att bli gravid. 

Så prova gärna att minska på insjöfisk, kaffe, ultraprocessad mat och snabba kolhydrater/socker för att boosta din fertilitet. Undvik långa innehållsförteckningar och prova att äta alla regnbågens färger på tallriken.


Detta är den första av tre delar om hur du och din partner kan försöka boosta fertiliteten med era livsstilsval. I nästa del går vi vidare med andra livsstilsfaktorer som är viktiga att skapa bättre förutsättningar för dig som vill bli gravid. 

Av: Marie Petersson, leg. läkare på Nordic Clinic Stockholm

Referenser

WAYS TO IMPROVE NATURAL FERTILITY – PubMed (nih.gov)

Diet and fertility: a review – PubMed (nih.gov)

[The diet in improving fertility in women] – PubMed (nih.gov)

Diet and lifestyle in the prevention of ovulatory disorder infertility – PubMed (nih.gov)

[Nutrition and fertility] – PubMed (nih.gov)

Food with Influence in the Sexual and Reproductive Health – PubMed (nih.gov)

Dietary patterns, foods and nutrients in male fertility parameters and fecundability: a systematic review of observational studies – PubMed (nih.gov)


Copyright © Nordic Clinic 2020