fbpx
  • Blogg
  • God sömn stöttar sköldkörteln till läkning

God sömn stöttar sköldkörteln till läkning

juli 27, 2023

En god sömn är grundläggande för sköldkörtelns funktion. Om du under lång tid har varit utsatt för stress kan det ha en djupgående effekt på din sömnkvalitet. Forskning visar en tydlig koppling mellan störd sömn och problem med sköldkörteln. I den här artikeln går vi igenom hur en rubbad sömn påverkar kroppen och vad du själv kan göra för att sova och må bättre. 

Den cirkadianska rytmen påverkar sköldkörteln

Kroppen styrs av en inre dygnsrytm – den cirkadianska rytmen. Med det menas de processer hos människan som är inbyggda och regelbundet cykliska under en period på ungefär ett dygn. Sådana rytmer finns hos ett mycket stort antal organismer, från enkla organismer som cyanobakterier, till svampar, växter och djur. Dessa inre biologiska klockor styr ett antal andra processer i kroppen, som till exempel ämnesomsättningen, födointaget och växlingar mellan vila och aktivitet. Det intressanta med den cirkadianska rytmen är att den kan fortgå utan intryck från omgivningen, som exempelvis solljus och mörker, men den kan rubbas när de naturliga signalerna uteblir eller förskjuts. 

I vår moderna värld har vi till stor del frångått den cirkadianska rytmen. Vi använder elektriskt ljus för att vara uppe när det är mörkt, vi får inte alltid solljus i början av dagen och vi har tillgång till mat hela dygnet. Detta påverkar alla system i kroppen och är en stor anledning till kronisk stress. När vi inte följer den naturliga cirkadianska rytmen påverkar det HPA-axeln och skapar en stressrespons i kroppen. Denna stressrespons påverkar sköldkörtelns funktion. Genom att optimera din cirkadianska rytm och din sömn kan du stötta din sköldkörtel till läkning. 

Tips för att optimera din cirkadianska rytm

Genom att hitta tillbaka till en naturlig cirkadiansk rytm som vi är skapta för, kan du stötta sköldkörteln till läkning. Optimera din inbyggda dygnsrytm genom att följa tipsen nedan:

  • Se till att komma ut i dagsljuset på förmiddagen – det hjälper kroppen att bilda sömnhormonet melatonin till kvällen.
  • Undvik blått ljus från skärmar på kvällen, minst 1 men gärna 2 timmar före sänggående.
  • Ät inte senare än tre timmar innan sänggående. Då slipper kroppen smälta mat nattetid och fokusera på viktiga processer som städning. Denna åtgärd kan förbättra din sömnkvalitet.
  • Gå upp samma tid varje morgon och gå och lägg dig samma tid varje kväll. Mer än 90 minuters förskjutning rubbar den cirkadianska rytmen
  • Sikta på 7-8 timmars sammanhängande sömn under natten. Vaknar du pigg har du troligtvis sovit bra.
  • Ha mörkt och svalt i ditt sovrum
  • Om du snarkar, undersök om du har andningsuppehåll. Sömnapné kan orsaka dysfunktion i sköldkörteln
  • Undvik koffein, framför allt efter lunchtid. Koffein har lång halveringstid och finns kvar i blodet många timmar efter intag.
  • Få in rörelse under dagen, men träna inte hårt sent på kvällen.

Om du efter att ha jobbat med din cirkadianska rytm fortsatt upplever sömnbesvär är du välkommen att kontakta oss på Nordic Clinic för en mer djupgående kartläggning och utredning av dina sömnbesvär. Vi har möjlighet att kartlägga aktiviteten i det centrala nervsystemet och även balansen i dina stress- och sömnhormoner som är grundläggande för en god sömn. 

Detta är den fjärde artikeln i en serie om sköldkörteln. För mer information om hur du kan förbättra dina sköldkörtelbesvär med kost och livsstil, se följande artiklar:

Stress kan ligga bakom dina sköldkörtelbesvär 

Ett svängande blodsocker påverkar sköldkörtelns funktion

En god tarmhälsa stöttar sköldkörteln

Referenser

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34504473/
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352289516300194
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4104011/
  4. https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpendo.00251.2001
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34504473/

Copyright © Nordic Clinic 2020