fbpx
  • Blogg
  • Svårt att bli gravid? Stärk din fertilitet genom livsstilsförändringar

Svårt att bli gravid? Stärk din fertilitet genom livsstilsförändringar

april 20, 2023

Del 2 av 3 om fertilitet

Infertilitet är ett växande problem och allt fler kvinnor söker sig till Nordic Clinic med önskan om hjälp att bli gravida. För att stötta din fertilitet finns det mycket du själv kan göra. I ett tidigare inlägg tittade vi på vilken kost som kan boosta din fertilitet. Här går vi igenom ytterligare livsstilsförändringar som kan öka dina chanser att bli gravid, bland annat genom en hälsosam vikt och balanserade nivåer av träning och stress. 

En hälsosam vikt kan öka dina chanser att bli gravid 

Att ha en hälsosam vikt är viktigt för fertiliteten. Övervikt ökar risken för menstruations- och ägglossningsrubbningar, precis som en väldigt låg vikt. Fetma kan i sig skapa en hormonell obalans som gör det svårare att bli gravid. Övervikt kan också vara kopplat till PCOS ( en obalans av hormoner från äggstockarna) som kan försvåra dina chanser att bli gravid.

Risken för missfall kan också öka med ett stigande BMI. Övervikt ger även en ökad risk för infertilitet hos mannen med för få spermier av sämre kvalitet, men även det kan förbättras vid viktnedgång. 

Fettcellerna producerar ett hormon som kan omvandlas vidare till östrogen. För mycket östrogen från fettcellerna kan störa hormonbalansen i kroppen och göra det svårare att bli gravid. Fettcellerna producerar också leptin, som är ett hormon som påverkar ämnesomsättningen. Leptin hjälper till att styra hormoner som påverkar menscykeln och ägglossning. För mycket leptin kan skapa obalans i det hormonella systemet och minska din fertilitet. 

Övervikt kan också skapa insulinresistens, vilket betyder att dina celler inte vill öppna sig för att släppa in socker i cellerna och blodsockret stiger. Detta kan skapa oreda i dina könshormoner och störa ägglossningen. 

Den kost som kan hjälpa dig att gå ner i vikt är samma typ av kost som kan boosta din fertilitet, läs gärna mer om det här.

Rökning minskar kvaliteten på ägg och spermier

Rökning gör att äggen i äggstockarna dör och spermiernas kvalitet försämras. Rökare hamnar i genomsnitt i klimakteriet 1-4 år tidigare än icke rökare. De goda nyheterna är att du kan förbättra din fertilitet genom att sluta röka. Det tar ungefär tre månader innan kvaliteten på ägg och spermier har återhämtat sig efter ett rökstopp. 

Fysisk aktivitet i lagom dos förbättrar fertiliteten

Rätt nivå av träning kan boosta din fertilitet! I forskningen ser man att kvinnor som tränar på en måttlig intensitet (alltså att du blir varm och andfådd, men fortfarande kan prata) flera gånger i veckan förbättrar sin fertilitet. Om du tränar högintensivt, till exempel snabb löpning över sju timmar i veckan, kan träningen däremot inverka negativt på dina chanser att bli gravid. Så att röra på dig dagligen så att du blir andfådd kan öka dina chanser att bli gravid. 

Stress kan bidra till infertilitet

Stress är en naturlig del av livet. I korta perioder klarar kroppen av att hantera stress utan problem, det är vi byggda för. Men när stressen blir långvarig börjar det bli svårt för kroppen att kompensera för det och vid hög stress under lång tid kan dina chanser att bli gravid minska. 

Du kan uppleva stress på grund av exempelvis tidsbrist, för mycket att göra, eller på grund av ekonomiska svårigheter. Men särskilt hos kvinnor är den emotionella stressen ofta också stark, som vid konflikter, ett dödsfall i familjen eller en familjemedlem eller vän som mår dåligt. 

Vid stress ökar hormonet insulin, och det kan minska din fertilitet. Om du har en hög stressnivå väljer kroppen att producera mer stresshormon istället för könshormon, vilket kan störa din hormonella balans och göra det svårare att bli gravid. Slemhinnorna i underlivet kan också bli torra och minska sexlusten. Att skapa ett liv där du har en rimlig stressnivå med dagliga tillfällen att varva ner och återhämta dig kan förbättra din fertilitet. 

På Nordic Clinic kan vi hjälpa dig att skapa en skräddarsydd hälsoplan för att stötta kroppen till hormonell balans. Vi ser infertilitet som ett tillstånd av obalans i kroppen där vi vanligtvis gör en grundläggande biokemisk utredning för att titta specifikt på din nutritionsstatus och din hormoncykel. Ett vanligt test vi använder oss av är DUTCH. Genom utredningen kan vi se vilket eller vilka delar som är i obalans, och anpassar därefter behandlingen till just dig. 

Om du är nyfiken på hur vi kan stötta dig att boosta din fertilitet är du varmt välkommen att höra av dig till oss. 


Detta är den andra av tre delar om hur du och din partner kan försöka boosta fertiliteten med era livsstilsval. I nästa del går vi vidare med andra livsstilsfaktorer som är viktiga att skapa bättre förutsättningar för dig som vill bli gravid. 

Del 1: Svårt att bli gravid? Boosta din fertilitet med maten du äter

Av: Marie Petersson, leg. läkare på Nordic Clinic Stockholm

.

Referenser

WAYS TO IMPROVE NATURAL FERTILITY – PubMed (nih.gov)

Diet and fertility: a review – PubMed (nih.gov)

[The diet in improving fertility in women] – PubMed (nih.gov)

Diet and lifestyle in the prevention of ovulatory disorder infertility – PubMed (nih.gov)

[Nutrition and fertility] – PubMed (nih.gov)

Food with Influence in the Sexual and Reproductive Health – PubMed (nih.gov)

Dietary patterns, foods and nutrients in male fertility parameters and fecundability: a systematic review of observational studies – PubMed (nih.gov)


Copyright © Nordic Clinic 2020